Manual:Výběrové mazání revizí

Z OpenTx
Přejít na: navigace, hledání

Software MediaWiki umožňuje správcům odstraňovat jednotlivé revize (verze) z historie stránek. To se obecně dělá, když revize obsahují osobní informace o uživateli nebo jiných osobách (telefonní čísla, atd.) nebo porušení autorských práv. Pro většinu druhů prostého vandalismu se považuje za dostatečné prosté revertování stránky na dobrou verzi.

Smazání revize účinně skryje všechny známky, že byla někdy učiněna, včetně jména editora, který ji udělal, což může být porušením požadavku GFDL na zachování informace o autorech. Navíc se historie může stát zavádějící – pokud smazaná revize zavedla změny, které zůstaly v následujících nesmazaných revizích. Výběrové mazání by se proto mělo používat velmi zřídka a nemělo by se užívat v případech, kdy byly v mezidobí od vložení problematického obsahu do jeho odstranění učiněny i legitimní editace. V problematických případech mohou pomoci jen vývojáři s přímým přístupem k databázi.

Smazané revize jsou přístupné jen správcům. Je-li potřeba dále omezit viditelnost revize, lze kontaktovat stevardy, kteří mohou uplatnit práva oversight.

Jak na to

MediaWiki v současné době nedává správcům žádnou možnost, jak přímo smazat vybrané revize; jedinou cestou, jak to učinit, je nejprve smazat celý článek a pak obnovit revize, které nemají být smazány. Tato základní procedura sama je dostatečná v jednoduchých případech, ale pokud má článek dlouhou historii, způsobuje některé problémy:

  • Obnovení velkého množství, ale ne všech revizí vyžaduje zaškrtnutí spousty checkboxů na obnovovacím formuláři, což může být v některých prohlížečích problém. (Ve Firefoxu, a možná i jiných prohlížečích, lze vybrat řadu checkboxů najednou kliknutím na checkbox na jednom konci řady a při podrženém tlačítku Shift kliknutím na checkbox na druhém konci; u jiných prohlížečů může pomoci řešení pomocí JavaScriptu.)
  • Pokud má článek již nějaké smazané revize (například protože byl už dříve předmětem výběrového smazání), jeho smazání způsobí zamíchání dříve smazaných revizí mezi ostatní; jejich opětné vytřídění může být téměř nemožné. Existuje zde riziko, že tak budou druhotně obnoveny dříve smazané verze obsahují citlivé informace.

První metoda se používá pouze v případech, že je předpoklad, že se stránka nebude již dále mazat či že bude vždy obnovována pouze poslední verze (pokusy v osobních jmenných prostorech atd.). Druhá metoda se používá například při odstrňování copyvií, (kde je možnost dalšího mazání a obnovování v budoucnu) proto, aby nedošlo ke konfliktu již dříve smazaných revizí. Ani jednou z možností není možné smazat mezilehlé editace, je možné smazat editace po založení stránky (jako autor stránky bude zobrazen autor první obnovené editace) či poslední editace stránky.

Metoda smazání a obnovení

  1. Ze stránky XXX potřebujeme smazat poslední editaci.
  2. Smažte stránku XXX.
  3. Přejděte na Speciální:Undelete/XXX a označte veškeré checkboxy kromě posledního (editace, kterou chcete smazat)
  4. Do kolonky komentář napište stručné odůvodnění a potvrďte obnovení.
  5. Přejděte na stránku XXX kde by se měl nyní nacházet původní článek bez poslední editace.
Záznamy po tomto způsobu smazání zůstanou pouze v knize smazaných stránek.

Metoda přesunů

  1. Ze stránky XXX potřebujeme smazat poslední editaci.
  2. Zobrazte si stránku XXX (a) a zkontrolujte, že neobsahuje žádné smazané revize (pokud ano, zkontrolujte stránku XXX (b) atd. dokud nenaleznete prázdnou stránku bez smazaných revizí)
  3. Přesuňte stránku stránku XXX na XXX (a).
  4. Přejděte zpět na stránku XXX (která nyní obsahuje přesměrování na XXX (a)) a smažte ji.
  5. Přejděte na stránku XXX (a) (kde se nyní bude nacházet článek) a tuto stránku smažte.
  6. Přejděte na Speciální:Undelete/XXX (a) a označte veškeré checkboxy mimo předposledního (který nechcete obnovit) a posledního (Vašeho přesunu)
  7. Do kolonky komentář napište stručné odůvodnění a potvrďte obnovení.
  8. Nyní se obnoví stránka XXX (a) bez posledí editace.
  9. Přesuňte stránku XXX (a) zpět na XXX.
  10. Smažte stránku XXX (a) (na které je nyní přesměrování).
  11. Přejděte na stránku XXX kde by se měl nyní nacházet původní článek bez poslední editace.

V historii článku XXX lze toto odstranění revize nalézt pouze jako:

12:03 Stránka XXX (A) přemístěna na stránku XXX: Váš komentář přesunu XXX (a) na XXX.

Na stránce XXX (a) pak ve výpisu z knihy smazaných stránek:

12:02 maže „XXX (a)“ ‎ (Váš důvod smazání zbylého přesměrování)
12:01 obnovuje „XXX (a)“ ‎ (Obnoveno y verzí: důvod z bodu 7)
12:00 maže „XXX (a)“ ‎ (Váš důvod smazání přesunutého původního článku)